Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 29. 19:00, péntek | Helyi

A szilveszteri tüzek megelőzése

 A szilveszteri tüzek megelőzése

Tavaly szilveszterkor országunkban 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során.

Volt ahol épület, vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, a legtöbbször azonban tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat. Miskolcon egy tízemeletes társasház egyik lakása égett egy erkélyre esett tűzijáték miatt, negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet. A tűzzel érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember füstmérgezést szenvedett.

A zajhatások miatt több kutya is megrémült, beszorult valahová, majd a tűzoltóknak kellett kimenteniük. Erdőkertesen egy tűzijáték miatt megriadt kutya kerítés és fal közé szorult, a kiérkező tűzoltók szabadították ki. Budapest XXII. kerületében egy nagytestű kutya egy családi ház garázsa és kerítése közti húsz centiméteres résbe szorult, a tűzoltók mentették ki.

Tavaly egy bokor gyulladt ki szilveszter éjjel Szekszárdon, egy Dicenty Dezső utcai lakóház kertjében. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói oltották el a keletkezett tüzet.

Dísznövények kaptak lángra 20 méter hosszan szilveszter éjjel Bonyhádon, a Rákóczi Ferenc utcában. A tűzesethez riasztott bonyhádi hivatásos és önkéntes tűzoltók két vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat.

Megelőzés:
Annak érdekében, hogy az idén a hasonló eseteket elkerüljük, érdemes már a tűzijátékok vásárlásánál odafigyelni. Soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy „csomagtartóból”, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk a kocsiban, minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy jármű.

A tűzijátékokat otthon biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá. Ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még azután se használjuk, miután megszáradt, mert nem lesz biztonságos a működtetése. A tűzijátékokat nem szabad megbontani, vagy átalakítani.

A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok magyar nyelvű használati utasítással rendelkeznek, amelyek betartása különösen fontos. Az utasítás részletesen tartalmazza, hogy milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani. Ha erős a szél ne tűzijátékozzunk. Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől.

A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából, vagy erkélyéről indítani, mert rendkívül tűz- és balesetveszélyes.

Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak a kihűlése után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák, a kukákhoz közel álló autók, épületek.

Az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem. A kutyát, ha lehet engedjük be a lakásba, vagy biztonságosabb helyre, kapcsoljuk be neki a tévét, vagy a rádiót, hogy kevésbé hallja a durrogást, fokozottabban figyeljünk rá és nyugtassuk az este folyamán. Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, beszorul, beesik valahová, majd a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alárendeltségébe tartozó három hivatásos tűzoltó-parancsnokságán, egy katasztrófavédelmi őrsén, valamint három önkormányzati tűzoltó-parancsnokságán változatlanul huszonnégy órás szolgálatot látnak el a tűzoltó egységek, így baj esetén, szilveszterkor is perceken belül házhoz érkezhet a segítség. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Címkék: tűzijáték

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.