Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Február 16. 19:00, csütörtök | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

A Fő hiánya átjárta az Asztaltársaságot

A Fő hiánya átjárta az Asztaltársaságot

A hónap elején elhunyt Asztalfőjére, Dr. Magda Tamásra emlékezett február 15-i összejövetelén a Hotel Dombóvár Baráti Asztaltársaság, a város politikamentes polgári közössége.

„Ismét eltelt egy hónap, s most végre együtt vagyunk...” Ezzel a legendássá vált kezdőmondattal idézte meg Bodó János Attila, a Dombó-Coop Zrt. ifjú elnök-vezérigazgatója a közösség immár néhai Főjét, Dr. Magda Tamást (1936-2012). Emlékeztetett: bár a januári összejövetelt az igen zordra fordult időjárás miatt el kellett halasztani, de a politikamentes polgári társaság alapítója még gyengélkedése ellenére is ragaszkodott ahhoz, hogy a mostani kurta farsangot ki ne hagyják az asztaltársak. Ez a kívánság ugyan teljesült, de senki sem számított arra, hogy immár végleg nélkülözni kell egy újabb emblematikus alapítót!

Hogy ki is volt Ő? Először Dr. Kerekes László főorvos elevenítette fel a személyiségével is gyógyító, figyelmes Embert, aki hitt, tett és szeretett; minden bizonnyal teljes életet élt a befogadó városban kiteljesítve munkásságát. S amelyet csaknem az utolsó hetekig folytatott a Dél-Dunántúl több pontján, nagy-nagy elhivatottsággal. Bizony nehéz volna felsorolni, hogy mennyi minden érdekelte izgalmas 75 életéve alatt s mennyi örömteli dolog művelésében volt otthonos. Könnyűbúvár, fotós, kertápoló, az egészséges életmód és kedv megszállott apostola, tudományos körök ismereteinek népszerűsítője, ragaszkodó és önzetlen barát, másokat csendben segítő a bajokban, esendő krízisekben. Barátait még ő nyugtatgatta betegágyáról is, csendesen fogadva, hogy a gyógyítás évtizedei során őt ért láthatatlan kórok belülről őt sem kímélték.

Felesége és társa, Ildikó mellett és vele együtt szerette a természetet, a vizeket s a jó emberi társaságot, legyen az az Adria- vagy a Kapos-partján vagy a közeli Szőlőhegyben, vagy a Hunyadi tér e csendes zugában. Így és ekként, barátra, példaképre, atyai jó barátra, e nyüzsgő és vívódó városka méltán díszpolgárára emlékezett február 15-én este a Hotel Dombóvár Baráti Asztaltársaság csaknem félszáz tagja. S mivel Dr. Magda Tamás még sokáig itt lesz mindennapjainkban, egy teríték, egy gondolat neki is jut a körben; a közelgő folytatást jelző csengő, egy gyertya és a baráti kertész szegfűje mellett.

Kutas Péter elcsukló hangján most is igazul szólt Babits Mihálytól a Jónás imája. Isten Veled, kedves Magda Tamás!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.