Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alig történik érdemi munka az irodákban egy szombati munkanapon

Alig történik érdemi munka az irodákban egy szombati munkanapon

Aki csak teheti, lecsúsztatja, szabadságnak veszi ki az irodai munkakörökben a szombati munkanapot, ám akik bemennek, azok egy része is inkább csak a neten szörfözik, a kollégákkal beszélget, vagy éppen leveleit rendezgeti. A legtöbb helyen kora délután hazaengedik a dolgozókat.

Kevés helyen történik érdemi munkavégzés a klasszikus iroda-hivatali munkarendben működő vállalkozásoknál a Banknegyed Vállalkozói Központ elemzése szerint. Az 500 megkérdezett vállalkozás döntő részénél (71%) a szombati munkavégzés minimális létszámmal zajlik, a megkérdezettek beszámolói szerint érdemi, az üzletmenetet elősegítő tevékenység alig-alig történik. Különösen igaz ez a külföldi tulajdonú cégekre, ahol az anyavállalat központjában a hétvégére tekintettel nem dolgoznak.

Sok vállalkozásnál egyfajta hangulatjavító intézkedésként a dolgozókat jellemezően 13-14 óra magasságában hazaengedik, mindössze 11 százalékos volt azon válaszadók aránya, ahol ténylegesen az irodában kell tölteni a teljes munkaidőt. A felmérésben résztvevő cégek 78 százalékánál arról számoltak be, hogy ezeken a napokon - az ügyfélforgalmat kezelő front-end területek kivételével - a legtöbb területen inkább csak háttér, adminisztratív jellegű munka folyik, a vezetők jellemző távollétében.

A felméréshez kapcsolódó személyes, interjújellegű beszélgetésekben kiderült: a vállalkozások közel harmadánál (a megkérdezettek 31%-a) úgy vélik: a szombati munkavégzésnek nagyobb a működési költsége, mint az üzleti haszna, így a dolgozókat inkább kötelező szabadságra küldik. Ez a megoldás főleg a KKV szektorban működő kis és középvállalkozásokra jellemző. Jellemző, hogy a nem-kiskereskedelmi területen működő, jórészt szolgáltató cégek csak rövidített nyitva tartással üzemelnek.

Dacára az első látásra nem különösebben magas termelékenységnek, a felmérésben részt vevők 92%-a nem mondana le az egybefüggő 4 napos munkaszünetről, inkább vállalják a szombati munkavégzés kényelmetlenségét. Ugyanakkor a válaszadók 64%-a úgy véli: ezek a napok kiválóak lennének a Magyarországon még egyelőre gyerekcipőben járó távmunka-lehetőségek tesztelésére, vagy akár tartós bevezetésére is – jelezte Molnár Ákos, a kutatási projekt vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során