Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. December 09. 15:53, péntek | Külföld
Forrás: mti

Az EU fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet

Az EU fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet

Az Európai Unió egészségügyi minisztereit tömörítő tanács fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet, valamint a jövőbeli egészségügyi kihívásokra való uniós felkészülést és együttműködést.

A tagországok egészségügyi miniszterei brüsszeli tanácsülésükön elfogadott zárónyilatkozata szerint az EU egésze számára előnyös lehetne, ha a járványok és a védőoltással kivédhető betegségek megelőzésére és terjedésük korlátozására irányuló uniós megközelítés még összehangoltabbá válna.

A védőoltásról mint "a betegségmegelőzés és a népegészség javításának egyik leghatékonyabb eszközéről" elfogadott dokumentum rámutatott: tanulni kell a koronavírus-járvány tapasztalatiból, hogy az EU és tagországai felkészültebbek legyenek a jövőbeli népegészségügyi válságokra. Emlékeztettek: a világjárvány alatt az EU több olyan megoldást is kidolgozott, amelyek hasznosak lehetnek a védőoltással megelőzhető betegségek elleni küzdelemben. Fontos népegészségügyi mérföldkő volt a digitalizációban, az uniós szintű adatgyűjtésben és -cserében, az uniós digitális oltási igazolvány létrehozásában, valamint az oltóanyagok beszerzésében, megvásárlásában és elosztásában folytatott uniós szintű együttműködés - írták.

"A világjárvány egyértelműen megmutatta azokat a fenyegetéseket és kihívásokat, melyeket a félretájékoztatás és a dezinformáció jelent a társadalomra nézve" - fogalmaztak.

Az emberi egészséget, az egészségügyi rendszereket és a hatékony válságkezelést fenyegető kockázatok leküzdése érdekében a Tanács felkérte az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre a védőoltásokkal szembeni bizalmatlansággal foglalkozó szakértői fórumot. Kérték továbbá, hogy az uniós bizottság erősítse meg a védőoltásokkal és a dezinformáció elleni küzdelemmel kapcsolatos uniós szakpolitikát, valamint dolgozzon ki képzési lehetőségeket az egészségügyi szakemberek számára, hogy jártasabbak legyenek a védőoltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás és dezinformáció elleni küzdelem technikái és eszközei terén.

Az uniós tanács végezetül közölte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az oltások évente 3,5-5 millió halálesetet és még ennél is több megbetegedést előznek meg. Az átoltottsági arányok az EU számos régiójában ugyanakkor jóval elmaradnak az ajánlott szinttől. Ilyen körülmények között a fertőző betegségek könnyen visszatérhetnek. A WHO a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanságot a tíz legnagyobb globális egészségügyi veszély közé sorolta - tették hozzá.

Fotó: Pixabay

Címkék: Európai Unió, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése