Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Január 23. 15:25, hétfő | Életmód
Forrás: mti

Dollármilliókért kelhet el egy pajtában talált Anthony van Dyck-kép

Dollármilliókért kelhet el egy pajtában talált Anthony van Dyck-kép

Akár hárommillió dollárért is elkelhet Anthony van Dyck 17. századi flamand mester egy olajfestménye, amely egy New York állambeli farm pajtájából került elő, és amelyet 600 dollárért vett meg egy műgyűjtő.

A Szent Jeromosról készült tanulmányképet a businessinsider.com beszámolója szerint a Sotheby's bocsátja árverésre csütörtökön New Yorkban.

Az árverési ház közleményéből kiderül, hogy a 17. századi művész alkotására madárpiszokkal borítva egy pajtában bukkantak rá Kinderhookban még 2002-ben. A mű jelentőségét egy műgyűjtő, Albert B. Roberts ismerte fel, aki 600 dollárért (218 ezer forintért) megvásárolta.

A kép becsült értékét 2 és 3 millió dollár (728 millió és egymilliárd forint) közötti összegben határozták meg a Sotheby's szakértői. Az aukciósház tájékoztatása szerint a mű eredetiségét Susan Barney művészettörténész állapította meg, és azt is hangsúlyozta, hogy a festmény meglepően jó állapotú. Az egy méter magas kép a mester élő modellről készült, és máig fennmaradt két ilyen méretű tanulmányának egyike.

Az idős férfit meztelenül ábrázoló képet 1615 és 1618 között festette a művész, I. Károly angol király udvari festője tanulmányként a Szent Jeromos az angyallal című festményéhez.

A rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeum egy kiállításán már együtt mutatta be a tanulmányt és a kész képet.

A 2021-ben elhunyt Roberts hagyatékának gondozói bocsátják árverésre a ritka olajtanulmányt. A bevétel egy része az Albert B. Roberts Alapítványé lesz, amely művészeket, alkotókat és jótékony szervezeteket támogat.

Fotó: Pixabay - Illusztráció

Címkék: Anthony van Dyck

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.