Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. November 07. 22:07, hétfő | Helyi
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

DombóHerb: Allergia és csipkebogyó a tizenkettediken - képgalériával

DombóHerb: Allergia és csipkebogyó a tizenkettediken - képgalériával

A Dombóvári Herbárium néven néhány városszépítő kezdeményezésére alakult kör november 3-án, késő délután tartotta immár tizenkettedik találkozóját, ezúttal a művelődési ház egyik kistermében.

A gyógynövény-ismereti foglalkozás első felében dr. Magda Tamás tüdőbelgyógyász főorvos tartott az őszidőben is eléggé aktuális témáról, az allergiáról tudománnyal vegyített ismeretterjesztő előadást. Vetített képein felvillantak a téma magyar kutatói, pl. Dr. Schlick Béla bakteriológus - az elnevezés egyik meghonosítója - vagy prof. Jancsó Miklós (1903-1963) szegedi professzor, a hisztamin-jelenség tudósa. De szó volt az allergia és az asztma, mint tünet-együttes ókori kínai (pl. San Huang, a "Vörös császár", a keleti füves orvoslás atyja), egyiptomi és természetesen görög-római vizsgálóiról és megörökítőiről. A napjainkat mérgező környezeti szennyeződés - por, szmog, baktériumok - mellett előadónk külön is hangsúlyozta a dohányzás káros hatását a felnőtt és a vele együtt élő vagy később megfoganó gyermek életére, annak életkilátásaira. Mehetünk a Déli-sarokra vagy eldugott szigetekre, a tenger mélyére vagy az űrbe, az éltető levegő nélkül nem élhetünk, ám a gyakran felboruló testi-lelki egyensúly megőrzésénél, vagy az arra való aktív cselekvésnél nincs igazán fontosabb!

Az est második felében Bordi Anna fitoterapeuta, a sorozat háziasszonya a vadrózsáról és a belőle nemesedő - sajnos nem eléggé használt - "C-vitamin bombáról", a csipkebogyóról és számtalan állagáról szólt alaposan és élvezetesen, a hazai kertből való termések bemutatásával. Így a bogyó húsától a porított származékon vagy az érlelt befőttön át a cukorkáig és a teáig széles skáláját vonultatta fel a kincses asztalon mindezeknek. Közben egy magyar hadifogoly-naplóból vett részlettel példázva: a Gulagok (orosz-szovjet büntetőtáborok) lakóinak túlélésében is milyen nagy szerepe volt pl. a csipkebogyó porának. Szentgyörgyi Albert professzor neve és munkássága, valamint világszerte ismert eredményei e téren szintén maradandót alkottak, - hangzott el most is, számos megközelítésben. Lehoczkyné Pörös Eszter tanárnő - maga is büszke kertápoló és kutakodó - Reményik Sándor "Csipkebokor", Goethe "Ginkgo Biloba" versei után szintén Goethe sorait idézte a "Vadrózsa-dal"-ból, melyet a végén a jelenlévők maguk is közösen dúdoltak újra meg újra.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.