Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyógyító szervet találtak a hasban

Gyógyító szervet találtak a hasban

A hasüregben lévő zsíros hártyát, az úgynevezett omentum-ot eddig olyan szervnek tekintették, amely nem való sok mindenre, működése semmilyen fontos hatást nem fejt ki. A tudósok azonban most rájöttek, hogy a szervnek igen fontos, védő funkciója van - számol be az eredményekről a Science Daily.

A Loyola Egyetem Orvostudományi Karának kutatói kimutatták, hogy az említett omentum fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában.

'Most már bizonyítékaink vannak arra, hogy az omentum nem csupán egy hasi zsírtömeg” - mondta Makio Iwashima immunológus, a kutatás egyik vezetője.

A Robert Love vezette kutatásban azt vizsgálták, hogy az egerek omentumának sejtjei milyen hatást gyakorolnak az egérből származó T-limfocitákra, amelyek fertőzés esetén védelmet nyújtanak. Normális esetben ezek a T-sejtek szaporodni kezdenek, amikor valamilyen fertőző anyaggal, például egy antitesttel találkoznak.

Amikor viszont a kutatók az omentum sejtjeit az aktivált T-sejtek közé helyezték el, a T-limfociták nemhogy szaporodtak volna, de elpusztultak.

Az eredmények igen jelentősek, hiszen akár egy új gyógyszer kifejlesztéséhez is vezethetnek, amely segíthet a szervtranszplantáción átesett betegeken, valamint az autoimmun-betegségek kialakulásának elhárításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során