Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 15. 09:03, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombat nulla órától szerda éjfélig az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot - írták.

A két szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint érdemes árnyékban tartózkodni.

Ajánlásuk szerint a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat, a magas testhőmérséklet (40,5 Celsius fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek.

A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját - írták.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel!

Ismételten felhívják a figyelmet arra is, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, kisállatokat ne hagyjon senki a kocsiban! Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Mint írták, a hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig 3100 futballpályának felel meg.

Kiemelték: nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország