Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. November 06. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hírszerkesztőnk, dombóvári önkormányzat, DURA

Harminc nap, négy emléktábla Dombóváron - képgalériával

Harminc nap, négy emléktábla Dombóváron - képgalériával

Az október másodikával kezdődő harminc napos időszakban négy emléktáblát is avattak Dombóváron. A kezdeményezők között voltak magánszemélyek, egy alapítvány, valamint az önkormányzat.

A magunk mögött hagyott időszak emlékállítási sorozata október 2-án kezdődött. Ezen a napon avatták fel az egykori gettóra emlékeztető sziklát és rajta egy emléktáblát a Deák Ferenc utca elején elterülő ligetes részen. A rendezvény a Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság Egyesület és Dombóvár Város Önkormányzata szervezésében valósult meg. A tábla tanúsága szerint azt Dombóvár polgárai állíttatták.

Október 8-a két ünnepi eseményt is tartogatott Dombóvár közössége számára. A nap délutánján elsőként az Aranycsapat egyetlen vidéki tagjának, Buzánszky Jenőnek a tiszteletére a város önkormányzata és az Aranycsapat Öröksége Alapítvány által készíttetett táblát leplezték le a híres labdarúgó, dombóvári díszpolgár Fő utcai szülőházánál.

Szinte alig ért véget a Fő utcai rendezvény, máris újabb ünnepségre került sor, ezúttal a korábban orvosi rendelőként használt Hunyadi téri Tüdőgondozónál. Itt „mindenki doktor bácsija”, a felsőmindszenti születésű Dr. Sáfár László gyermekorvos és felesége, Dr. Balla Anna díszpolgárok emlékére avattak emléktáblát. A táblát családjuk és az önkormányzat készíttette.

A sorban utolsó eseményre november 1-jén került sor. A dombóvári székhelyű Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány (DURA) által készíttetett, az első helyi eszperantisták emlékét őrző táblát avatták fel a Rákóczi utcai temető ravatalozójának falán. Az eszperantó nyelv Dombóváron az 1920-as évek elején jelent meg először, köszönhetően a 110 éve született Lehman György egykori közigazgatási jegyzőnek. Idén lenne százéves Borza József vasúti főkalauz, aki társaival 1934-ben elsőként tett kísérletet egy helyi eszperantista csoport megalakítására.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.

2024. Május 08. 09:34, szerda | Helyi

Szúnyoggyérítést végeznek Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre megelőzés céljából. Majd tervezetten egy hónapon belül megismétlésre kerül.