Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 24. 07:54, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb holttesteket találtak a luxushajón

Újabb holttesteket találtak a luxushajón

Újabb két holttestet találtak a mentőalakulatok a szerencsétlenül járt óceánjáró, a Costa Concordia belsejében – jelentették be hétfőn.

Ezzel 15-re nőtt a megtalált halottak száma. A közlés szerint két nőről van szó, akiknek holttestére a negyedik fedélzeten, az internetes szoba közelében bukkantak rá a mentőalakulatok. Mint a szerencsétlenség ügyében kinevezett olasz kormánybiztos elmondta, a nőket még nem azonosították: most próbálják kiemelni őket a hajó belsejéből.

Franco Gabrielli megígérte, hogy amíg csak lehetséges, folytatják az eltűntek keresését. Tizenhét emberről van szó, de a kormánybiztos nem zárta ki, hogy a névsor még bővülhet. Ennek kapcsán megemlítette: lehet, hogy a hajón a hivatalos utaslistán szereplőknél többen voltak, csak éppen egyes emberekről nem tudnak, mert ők illegálisan tartózkodtak a fedélzeten. Gabrielli itt szóba hozta az eltűnt magyar nőt is, aki szintén nem szerepelt a listákon, s aki ennek ellenére a hajón lehetett. (A Concordia tulajdonosa, a Costa Crociere cég ugyanakkor határozottan visszautasította azokat a „híreszteléseket”, hogy illegálisan dolgozókat foglalkoztattak volna.)

A kormánybiztos szerint a kutatás azért halad nagyon lassan, mert a hajó hatalmas (olyan hosszú, mint 3 futballstadion, s magassága eléri egy 20 emeletes épületét). Minden egyes kabinra 40-45 percet szánnak a kutató alakulatok.

Szakértők véleményét meghallgatva Gabrielli engedélyt adott, hogy megkezdjék a Costa Concordia üzemanyagtartályainak kiürítését. Ez a művelet várhatóan már kedden megindulhat, s egy szakértő szerint 28 napig tart majd megszakítás nélkül. Gabrielli szerint a hajó stabilan fekszik a sziklazátonyon, nem áll fenn a veszély, hogy elmozdulna, s a tenger fenekére süllyedne. Így nincs akadálya, hogy egyszerre folytathassák a két dolgot, a kutatást, illetve az üzemanyag kiszivattyúzását. A hajó körül mindenesetre úszó bójasort telepítettek, hogy felfogja az olajat, ha az a művelet során mégis a tengerbe jutna.

A 15 megtalált holttest közül eddig nyolc embernek ismerik a kilétét. Gabrielli ugyanakkor közölte: a hivatalos szerveknek immár az összes, eltűntként nyilvántartott személy hozzátartozóitól sikerült beszerezniük a DNS-mintákat, s jelenleg is azon dolgoznak, hogy ezek alapján a többieket is azonosítsák. A nap folyamán a búvároknak robbantást kellett végrehajtaniuk a roncsban, hogy folytathassák a kutatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése