Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Londoni elemzők: a belátható időben nem várható 100 dollárnál drágább olaj

Londoni elemzők: a belátható időben nem várható 100 dollárnál drágább olaj

A következő másfél évben nem várható, hogy a világpiaci olajár ismét átlépi a 100 dollárt, a globális olajtermelő cégeknek azonban költségeik alapján ennél magasabb árszintre lenne szükségük ahhoz, hogy termelésük kifizetődő legyen - jósolták londoni nyersanyagpiaci elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakelemzői hétvégi átfogó helyzetértékelésükben kiemelik, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta május eleje óta hozzávetőleg 30 dollárral lett olcsóbb, és most már úgy tűnik, hogy előbb süllyed a 85 dolláros árszintig, mint ahogy azt a cég eddig várta.
A ház eredeti előrejelzésében az szerepelt, hogy a Brent hordója 2012 végén lesz 85 dollár.
A Capital Economics londoni elemzőinek új prognózisa szerint a Brent a következő 18 hónapban a 70-100 dolláros ársávban mozog, és ebben az időtávlatban az előrejelzési kockázat inkább lefelé, semmint felfelé hat. "Megvan az a kísértés, hogy még lejjebb vigyük prognózisunkat", és bár az ilyen "rohamos" árzuhanások után nem lenne meglepő egy kismértékű visszalendülés, ez is azonban jó eséllyel csak átmeneti lenne - fogalmaztak a cég londoni nyersanyagpiaci elemzői.
A ház a további árgyengülést gátló tényezők között említi, hogy véleménye szerint az amerikai gazdaság "viszonylag ellenállónak" bizonyul majd az európai problémákkal szemben, és a kínai gazdasággal kapcsolatos legsúlyosabb aggodalmak is "eltúlzottak, legalábbis ami az idei évet illeti".
Mindemellett felhajtóerőt adhat az olajáraknak az Iránnal kapcsolatos feszültség bármilyen kiéleződése, bár ez a hatás valószínűleg csekély lenne, feltételezve, hogy a Hormuzi-szoros olajszállítási forgalmában nem lesz fennakadás.
Más nagy londoni elemzőcégek szerint mindazonáltal nem lehet kizárni, hogy az iráni nukleáris fejlesztési programmal kapcsolatos nemzetközi konfliktus eszkalálódása esetén a jelenleginél sokkal magasabbra emelkednek az olajárak.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - nemrégiben összeállított prognózisában közölte, hogy jóllehet nem alapeseti forgatókönyve az iráni háború kitörése, ám ha "Iránban vagy környékén" fegyveres konfliktus robban ki, akkor hetek, vagy akár néhány nap alatt 30-50 százalékkal felszökhetnek az olajárak.
A ház szerint a másik fő - jóllehet a háborúnál is kisebb esélyű - kockázat az, hogy Irán az Egyesült Államok és az EU szankcióinak megtorlásaként lezárja a Hormuzi-szorost, amelyen a világ nyersolajellátásának 20 százaléka halad át. A Hormuzi-szoros iráni lezárása esetére az Egyesült Államok hitet tett ugyan a zárlat feltörésére, ám az EIU szerint ez több hétig is eltarthat, komoly fennakadást okozva az olajszállításokban.
Az EIU elemzői szerint e forgatókönyv megvalósulása valószínűtlen, mivel Irán a szoros lezárásával saját magának okozná a legtöbb kárt. A cég szakelemzői szerint azonban teljesen mégsem kizárható egy ilyen lépés, és ha Irán rászánja magát a Hormuzi-szoros lezárására, akkor 200 dollár közelébe is felszökhet a nyersolaj hordónkénti ára.
A Capital Economics hétvégi londoni elemzése szerint ugyanakkor az olajárakra nehezedő legnagyobb lefelé ható nyomást az euróövezeti válság gyakorolja, amely a cég várakozása szerint a következő időszakban csak súlyosbodni fog.
A ház elemzői szerint a valutaunió "valamilyen formájú felbomlásának" kockázata továbbra is gyengíti a globális kockázatvállalási készséget, és erősíti a dollárt, ami rendszerint az olajárak gyengülése felé hat, tekintettel arra, hogy a dollár a globális nyersolaj-kereskedelem általános elszámoló valutája.
Mindezeket egybevetve a Capital Economics szakelemzői közölték: előrejelzésük továbbra is az, hogy a Brent hordójának átlagos árfolyama a következő 18 hónapban 85 dollár körül lesz, és bár lehetnek rövidebb meglódulások 100 dollár felé, azonban az euró jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok miatt nem zárható ki további meredek árfolyamesés sem.
A londoni City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital - amely rendszeres olajpiaci helyzetértékeléseket is közöl - új, szintén hétvégén ismertetett elemzésében azonban kiszámította, hogy a kitermeléssel is foglalkozó globális olajipari cégek fedezeti pontja - vagyis az az olajárszint, amely felett tevékenységük kifizetődővé válik - jelenleg 109 dollár hordónként, 14 dollárral magasabb, mint egy évvel ezelőtt.
A cég felidézi, hogy amikor 2008-ban, a pénzügyi válság elhatalmasodásának idején az olajárak 90 dollár alá süllyedtek, a kitermelési célú olajipari beruházások befagytak, és amikor az árszint 70 dollár alá került, az ágazat már "láthatóan küszködött".
Mindezek alapján a Barclays Capital szakértői szerint az átlagos globális olajárszintnek legalább 100-110 dolláron kellene stabilizálódnia ahhoz, hogy a jövőbeni kitermelési beruházásokat az árfolyam ne érintse kedvezőtlenül.
A cég szerint tartósan 90 dollár alatti olajárak esetén a világgazdaságot súlyos kínálati oldali szűkösség fenyegetné.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során