Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Augusztus 14. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Bodó Ákos

Megszépül Fekete István göllei szülőháza

Megszépül Fekete István göllei szülőháza

Göllében az önkormányzat önerőből újítja fel a nagy magyar író, Fekete István emlékére és tiszteletére, még 1987-ben berendezett emlékházat.

Tavaly lecserélték a teljes tetőt, idén pedig új nyílászárókat kapott az épület az eredeti állapot figyelembevételével. Köztudott, hogy a ház mindig is tanítói lakás volt és a község legrégebbi tégla épülete, amely az 1600-as évek közepétől szolgálta a helyi tanítókat.

A falak külső és belső szigetelése és a padozat cseréje is megvalósult. Egy volt göllei vállalkozó, Kovács Vilmos cserépkályha- és kandallókészítő mesternek köszönhetően az úgynevezett nagyteremben megépítésre került egy gyönyörű cserépkályha, amelyen az író regényeinek hősei és maga az író portréja is helyet fog kapni.

A közelmúltban Bodó Imre, a község díszpolgára szülőfalujának adományozta Fekete István író bútorait. Ennek köszönhetően már négy termet rendezhetnek be az emlékházban.

A dombóvári Fekete István Múzeumot felkeresték a kaposvári Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának szakemberei. Nagy-Tóth Mária és Szíva László (képünk jobb oldalán), a somogyi megyeszékhely intézményének munkatársai kapták meg a feladatot, hogy rendezzék be a göllei szülőházat.

A múzeumalapító (képünk bal oldalán) készségesen fogadta a vendégeket, felajánlotta segítségét és ígéretet tett arra, hogy további adományokkal fogja gazdagítani Göllét.

A göllei emlékház várhatóan október közepétől várja ismét a látogatókat.

Bodó Ákos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.