Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 25. 12:01, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

MSZP: provokáció, hogy a belügyminiszter a csendőrség létrehozásáról egyeztet

MSZP: provokáció, hogy a belügyminiszter a csendőrség létrehozásáról egyeztet

Provokációnak minősítette az MSZP-s Steiner Pál, hogy - egy hozzá késve eljutott meghívó szerint - Pintér Sándor egyeztetést hívott össze a csendőrség felállításáról; a szocialista képviselő magyarázatot vár a belügyminisztertől.

Steiner Pál hétfőn sajtótájékoztatón felidézte, hogy a parlament alkotmányügyi bizottságában Pintér Sándor egy hónappal ezelőtti meghallgatásakor a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás felvetésére szóba került a csendőrség felállításának a kérdése. A belügyminiszter személyes megbeszélésre invitálta a témáról a jobbikos képviselőt, majd az ugyancsak hozzászóló Steiner Pált, aki most azt mondta: késve kapott meghívót a múlt hétfőre tervezett egyeztetésre, de azon egyébként sem vett volna részt.
Úgy indokolt: már a csendőrség újbóli létrehozásáról szóló ötletelést is döbbenetesnek, provokációnak tartja, ami sérti a holokauszt áldozatainak emlékét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar jog részét képező 1947-es párizsi békeszerződés tiltja fasiszta szervezetek újraalakítását, márpedig a csendőrség - amelynek tagjai a második világháború alatt részt vettek a magyar zsidók deportálásában - szerinte egyértelműen ebbe a körbe tartozik.
Ezért a szocialista képviselő írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, azt tudakolva, ennek ismeretében hogyan tárgyalhat a csendőrség létrehozásáról, és ha van ilyen szándéka, hogyan képzeli azt el.
Véleménye szerint további aktualitást ad a kérdésnek, hogy a Nobel-békedíjas Elie Wiesel a közelmúltban lemondott a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről, amelyet 2004-ben vehetett át, hogy a The Jerusalem Post értesülése szerint a kneszet elnöke visszavonta Kövér László meghívását Izraelbe, ugyancsak azzal az indoklással, hogy a házelnök részt vett a Nyirő József emlékére tartott rendezvényen, továbbá hogy "minden héten történik valami náci jellegű, fasiszta jellegű, nyilas jellegű provokáció".

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során