Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Nébih: Kurkuma port hívott vissza a forgalmazó

Nébih: Kurkuma port hívott vissza a forgalmazó

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) miatt az Asian Home Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos Turmeric powder haldi kurkuma port - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A visszahívásban érintett termék minőségmegőrzési ideje 2024. február 28.

A hatóság azt kéri, hogy a forgalomból kivont terméket ne fogyasszák el, az árut a vásárlás helyére vissza lehet vinni, az árát visszatérítik - közölte a Nébih.

A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint a klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyag, amelyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, valamint tárolt gabonafélék, és az üres raktárak kezelésére használtak. A szer a kártevők mellett a hasznos rovarokra is igen káros.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2019-ben úgy ítélte meg, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus hatású, valamint a magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság az értékelés alapján 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.

Címkék: Nébih

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk