Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 10. 10:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Pakson

Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Pakson

Október 9-én rendezték meg a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatsorozat bemutató napját Pakson, az ASE Sportcsarnok melletti területen.

Az ONER-3-2013 gyakorlat két ütemben került megrendezésre. Első körben egy országos törzsvezetési gyakorlat keretében a nukleárisbaleset-elhárítási rendszerben részt vevő szervezetek gyakoroltak mintegy tizennyolc órás időtartamban. A törzsvezetési gyakorlat egy előre kidolgozott – a végrehajtók által nem minden részletében ismert – műszaki és sugárvédelmi forgatókönyv alapján, valós meteorológiai viszonyok között került levezetésre.

A második ütemben, a mai napon a dinamikus és statikus feladatokon keresztül mutatták be a lakosságvédelmi intézkedések végrehajtását, illetve mindazon eszközöket, műszereket, programokat, melyek egy egyébként igen kis valószínűséggel bekövetkező nukleáris veszélyhelyzet esetén alkalmazásra kerülhetnek- mondta el köszöntőjében Nagy Zoltán nyá. ezredes, a gyakorlati nap egyik főszervezője.

Minden ember átérzi a veszélyhelyzetek elkerülésének fontosságát, vagy azok bekövetkezése esetén a káros hatások csökkentésének felelősségét, és ezért felkészül a katasztrófák elhárítására – mondta Tóth Ferenc, Tolna megye kormánymegbízottja, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke. A kormánymegbízott azt is elmondta, hogy a védekezés még az arra kijelölt szervezetek számára sem egyszerű, ezért magas szintű, felelősségteljes, folyamatos felkészülésre van szükség.

Tóth Ferenc előadásában beszélt a közigazgatásban, védelmi igazgatásban a közelmúltban végbement változásokról, a megyei és helyi védelmi bizottságok, polgármesterek feladatairól, a különleges jogrend időszakában alkalmazható rendkívüli intézkedésekről. Kormánymegbízott úr elmondta, hogy a biztonság megteremtése szempontjából alapvetően fontos a veszélyhelyzetek hatékony kezelésére történő felkészülés, még akkor is, ha ezek bekövetkezésének valószínűsége a magas szintű szakmai munkának köszönhetően rendkívül kicsi.

„A mai nem a szó hagyományos értelmében megrendezett gyakorlat, hiszen itt nem a látványosság a cél, itt nincsenek látványos elemek, gyors fordulatok, szirénázó autók, és fegyverropogásra se számítson senki” – hívta fel a figyelmet Tóth Ferenc. Ami viszont látható, azok a mérőműszerek, számítási módszerek és a nukleárisbaleset-elhárításban alkalmazott egyéb eszközök, amelyekkel a radioaktív sugárzás kimutatható, a szennyezett területek biztonságosan feltérképezhetők, a személyek és járművek mentesítése megtörténhet. Nyomon követhető a legfontosabb lakosságvédelmi intézkedések végrehajtásának folyamata, és az, hogy mindezek végrehajtásához mennyire fontos a különböző szervezetek együttműködése.

Dr. Tokovicz József dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgatója előadásában bemutatta a Magyar Honvédség képességeit. A főigazgató elmondta, hogy az elmúlt évek katasztrófái – legyen az árvíz, vagy a vörösiszap-katasztrófa – során a honvédség bebizonyította, eleget tud tenni jogszabályi kötelességeinek, ezek a képességek a gyakorlatban is megállták a helyüket. A kvalitások nagy része alkalmazható a nukleárisbaleset-elhárítás idején is, legyen szó akár sugárfelderítésről, akár személy vagy járműmentesítésről, ezzel is nagymértékben hozzájárulva a következmények felszámolásához.

Wéber Antal tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a megyei védelmi bizottságok feladatait mutatta be. Igazgató úr elmondta, hogy a feladatrendszer alapvetően három részre osztható, a felkészülésre, a veszélyhelyzeti működésre és a helyreállítás során elvégzendő feladatokra.

A felkészülés rendkívül sokrétű, egyrészt rendkívül komoly tervezésre van szükség mind a lakosságvédelmi intézkedések, és a lakosság védőeszközökkel történő ellátása, mind pedig a végrehajtáshoz szükséges erők, eszközök lebiztosítása, valamint ezek naprakészen tartása tekintetében. Ahogy igazgató úr elmondta, a tervezés azért is fontos, mivel Tolna megye lakosságának mintegy 40%-a a sürgős óvintézkedések zónájában, vagyis a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében él, és egy esetleges – bár igen kis valószínűséggel bekövetkező – nukleáris veszélyhelyzet idején gondoskodni kell az ő biztonságukról, szükség esetén kitelepítésükről, és természetesen a befogadásukról is. Ez az időszak természetesen magában foglalja a lakosság felkészítését is, hiszen a szakemberek csak akkor tudják tökéletesen ellátni feladatukat, ha a lakosság tisztában van a helyes magatartási szabályokkal, és maximálisan együttműködik a szakhatóságokkal.

A veszélyhelyzeti működés során már mindennek olajozottan kell működnie, többek között ez a célja az ehhez hasonló gyakorlatoknak, itt van lehetőség begyakorolni a különböző társszervekkel é s más megyei védelmi bizottságokkal történő együttműködést is.

A helyreállítás már a normál életviteli helyzetre történő visszaállítást jelenti.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatót követően Volent Gábor, az MVM Paksi Atomerőmű ZRt biztonsági igazgatója az atomerőmű öt, egymásra épülő védelmi rétegből álló biztonsági rendszerét mutatta be. Az igazgató elmondta, hogy a biztonsági rendszer redundáns és diverz biztonsági rendszerekből épül fel, melyek mindegyike a folyamatos biztonságnövelést szolgálja.

A Paksi Atomerőmű vezetése már jóval a fukusimai katasztrófát megelőzően, 2002-ben felismerte a súlyos balesetek kezelésének fontosságát, és ennek érdekében számos intézkedést tettek. Ilyen többek között a baleseti műszerezés, ami magában foglalja például a baleseti dízelgenerátorok beépítését, amik egy esetleges veszélyhelyzeti feszültség-kimaradás során a villamos betáplálást, ezzel pedig a zóna hűtését biztosítják.

Az atomerőmű 360 fős balesetelhárítási szervezettel, valamint moduláris kialakítású veszélyhelyzet-kezelési és intézkedési tervvel rendelkezik, ezt alkalmazzák minden veszélyhelyzet kezelésére, ez kezel és tartalmaz minden szükséges információt.

Volent Gábor elmondta, hogy az erőmű rendelkezik minden, a veszélyhelyzetek kezeléséhez szükséges létesítménnyel, anyaggal és eszközzel, és kihangsúlyozta, hogy a védett vezetési pont műszeres támogatóközponttal is kiegészül. A biztonsági rendszerüknek fontos részét képezi a technológiát alkalmazó személyzet felkészítése, amit alapképzéssel és szinten tartó képzésekkel valósítanak meg.

A nap első blokkját Hajdú János, Paks polgármestere zárta, aki röviden bemutatta a várost. A polgármester elmondása szerint Paks egy biztonságos kisváros nagyvárosi lehetőségekkel, ahol minden téren a rend kialakítására és fenntartására törekednek. Ahogy a polgármester elmondta, ő személy szerint sokkal jobban örül annak, hogy egy atomerőmű üzemel a város szomszédságában, mintha egy vegyi üzem lenne ott.

Az előadásokat követően a nap második részében négy dinamikus bemutatón keresztül követhették nyomon a résztvevők a Magyar Honvédség, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a Gemenc Volán, a mentőszolgálat, valamint a Paksi Atomerőmű Balesetelhárítási Szervezetének feladatait, képességeit.

Az első bemutató helyen a szennyezett terület földi felderítését, kijelölését, és mintavételezést mutatott be a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborja és a Honvédség harcjárműve. Dr. Balázs Gábor tű. alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes a felderítés közben részletesen bemutatta a katasztrófavédelmi mobil labor működését, a nukleárisbaleset-elhárításban is bevethető, rendelkezésre álló eszközeit, műszereit.

A második bemutató helyen egy kimenekítési feladatnak lehettünk tanúi – többek között a Vöröskereszt lelkes önkénteseinek közreműködésével-, ahol egyéni és szervezett lakhelyelhagyásra is példát láthattunk, valamint azt is figyelemmel követhettük, hogy mi van akkor, ha valaki állandó ápolásra szorul. Dr. Balázs Gábor elmondta, hogy a hatóságok a kitelepítés és kimenekítés során kiemelt figyelmet fordítanak a családok együtt tartására. A lakóhelyünket egyénileg is elhagyhatjuk, de a katasztrófavédelem és a rendőrség által felállított ellenőrző áteresztő pontokon minden esetben regisztráltatnunk kell magunkat. A kitelepítés során minden állampolgár egy maximum 20 kilogrammos, úgynevezett menekülő csomagot vihet magával, ami fontos, hogy tartalmazza személyes okmányainkat, néhány napra elegendő élelmet és vizet, a rendszeresen szedett gyógyszereinket, és ha van, akkor a gyermek kedvenc játékát is. A legfontosabb, hogy minden esetben működjünk együtt és engedelmeskedjünk a hatóságok utasításainak, hiszen ezek mind saját védelmünk érdekében szükségesek. A hátramaradó ingatlanokra a rendőrség vigyáz, az állandó ápolásra szoruló betegek esetében a mentőszolgálat működik közre.

A harmadik bemutató helyen a Paksi Atomerőmű Balesetelhárítási Szervezete személyi mentesítést mutatott be, míg a negyedik, egyben utolsó helyszínen a szennyezett területről érkező katasztrófavédelmi mobil labor és a honvédségi harcjármű sugárkapun történő áthaladásával méréseket hajtottak végre. Az utolsó mozzanat a személyi és gépjármű-mentesítés volt a Honvédség reprezentálásában.

A sajtótájékoztatón Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő fontosnak tartotta kiemelni, hogy – természetesen az erőmű által megtett intézkedések kiegészítéseképpen - az erős megelőzési és hatósági munka, valamint szigorú felügyelet alatt tartás miatt az erőmű környezetében élők biztonságban érezhetik magunkat, amihez hozzájárul a védelmi rendszer és a közigazgatás megfelelő működése is. A főfelügyelő azt is elmondta, hogy mindebben a sajtónak is fontos szerepe van, hiszen a katasztrófavédelem és a nukleárisbaleset-elhárításban részt vevő szervezetek üzenetei rajtuk keresztül jutnak el a lakossághoz.

Az ASE Sportcsarnok melletti területen a beavatkozó szervezetek, hatóságok mérőműszereivel, számítási módszereivel, a nukleárisbaleset-elhárításban alkalmazható egyéb eszközökkel, járművekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők a nap folyamán. A sátrakban a feladatokkal összefüggő védőeszközöket, műszereket gyártó, forgalmazó gazdálkodó szervezetek is bemutatkoztak.

A szerdai gyakorlaton mintegy 450 fő vendég – köztük 24 külföldi megfigyelő - és mintegy 200 közreműködő vett részt. A délután folyamán Paks város lakói, tanulói is szép számmal kilátogattak, hogy megtekinthessék a 12 hatóság és 7 gazdálkodó szervezet képességeit, ezzel is erősítve az atomerőmű melletti együttélést és annak elfogadottságát.

Kiállító szervezetek:

  • BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  • Magyar Honvédség
  • Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
  • Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet
  • Országos Atomenergia Hivatal
  • MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az ATOMIX Kft.
  • Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
  • Országos Meteorológiai Szolgálat
  • Rendőrség

Kiállító gazdálkodó szervezetek

  • TÜK Bt. Szekszárd – munkaruházat
  • Drager –hungária Kft. – légzés-és bőrvédő eszközök
  • Gamma Műszaki Zrt. – sugárzásmérő műszerek
  • BM Heros Javító, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. – járműépítés, tüzeléstechnika
  • Hesztia Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Kft. – tűz- és biztonságtechnika
  • MSA Hungária Biztonságtechnikai Kft. - légzés- és hővédő eszközök
  • Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Tudósító: Tolna MKI
Fotós: Tolna MKI

Címkék: Paksi Atomerőmű

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.