Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 20. 12:34, vasárnap | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, MTI

Polgári védelem: Mit kell tennem, ha mozgósítanak?

Polgári védelem: Mit kell tennem, ha mozgósítanak?

A november 21-i országos katasztrófavédelmi gyakorlat, illetve az éles vészhelyzetekre - lásd a tavalyi áradások és a vörösiszap-ömlés - felkészülés miatt jó tudni, mit takar a polgári védelmi kötelezettség.

Civil résztvevők haladnak a budapesti 2-es metró alagútjában a november 18-i polgári
védelmi gyakorlaton és szektorpróbán, amelyen 250 civil vett részt.
MTI Fotó: Lakatos Péter

A katasztrófák elleni sikeres védekezés egyik alapfeltétele, hogy a hivatásosok mellett kellő számú helyi lakos is részt vegyen a munkálatokban, melyet elsősorban a polgári védelmi szervezetek bevonásával kell megvalósítani.

A honvédelmi törvény értelmében a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárokat polgári védelmi kötelezettség terheli, mely a férfiakra 18-55, a nőkre 18-50 éves korukig terjed ki. Amennyiben Önt polgári védelmi szervezetbe osztották be, azt az állandó lakcím szerint illetékes polgármester által aláírt határozat kézbesítésével hozzák a tudomására. Ezzel egyben kötelezettségek is járnak.

A polgári védelmi kötelezettségének teljesítése alól bizonyos esetekben mentesülhet, melyek feltételeit a polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény 20. § (2) bekezdése tartalmazza. De ne feledje, hogy ezen mentességek teljesülését az Önt beosztónál hitelt érdemlő dokumentummal kell igazolnia.

Milyen kötelezettségek terhelik Önt, ha beosztják valamilyen polgári védelmi szervezetbe, és mit jelentenek ezek?

A polgári védelmi törvény szerint a polgári védelmi szervezetbe beosztott állampolgárt adatszolgáltatási, bejelentési, megjelenési valamint annak elrendelése esetén polgári védelmi szolgálat-teljesítési kötelezettség terheli.

Annak érdekében, hogy az elérhetőségek biztosítottak legyenek, az önkormányzatnak folyamatosan naprakész adatbázissal kell rendelkeznie. Ezért, ha bármilyen formában, például a polgármester által megbízott személyek a polgári védelmi (PV) szolgálatról szóló általános tájékoztatóval és adatlap kitöltésével keresik fel otthonában, adatszolgáltatási kötelezettségének eleget téve köteles személyes adatait megadni.

Bejelentési kötelezettsége azt jelenti, hogy ha PV szervezetbe osztották be, akkor a szakképzettség megszerzését, foglalkozás gyakorlásának megkezdését, munkahelye, lakcíme megváltozását 15 napon belül be kell jelentenie az illetékes önkormányzat felé.

A PV szervezet tagját polgári védelmi szolgálat teljesítésére lehet kötelezni, ami azt jelenti, hogy a polgármester határozata alapján köteles a számára meghatározott feladatoknak eleget tenni.

Amennyiben beosztásra került valamilyen PV szervezetbe, felhívás esetén Ön polgári védelmi kiképzésre és gyakorlatra rendelhető be. A felhívás történhet szóban, vagy írásban, szintén a polgármester által aláírt határozattal, ekkor - megjelenési kötelezettségének teljesítése érdekében - a megjelölt helyen és időpontban Ön köteles megjelenni.

Mit kell tennie, ha mozgósítják?

A mozgósítás azt jelenti, hogy a lakosság életének és anyagi javainak megóvása érdekében ellátandó feladatokra, illetve azok előkészítésére a PV szervezetekbe beosztottak riaszthatók és gyülekeztethetők meghatározott helyen és időben.

Az elkövetkező hetekben a területi, települési, munkahelyi polgári védelmi szolgálatba beosztottak részére mozgósítási gyakorlat elrendelése várható. Amennyiben Ön PV szervezetbe beosztásra került, és felhívást kap, akkor fenti kötelezettségeinek teljesítése érdekében köteles a felhívásban megjelölt helyen és időpontban megjelenni, valamint a helyszínen kapott utasításoknak megfelelően cselekedni.

Kérjük, hogy fenti kötelezettségeinek feltétlenül tegyen eleget, mivel a polgári védelmi kötelezettség elmulasztása szabálysértésnek minősül, és a jogszabályok értelmében 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A témáról bővebben a www.tolna.katasztrofavedelem.hu internetes oldalon tájékozódhat.

Ne feledjük, a katasztrófavédelem nemzeti ügy!

Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Címkék: polgári védelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.