Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Április 06. 15:47, péntek | Belföld
Forrás: mti

Súlyosbították az állatkínzás miatt elítélt nagycserkeszi pár büntetését

Súlyosbították az állatkínzás miatt elítélt nagycserkeszi pár büntetését

Jogerősen nyolc-nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kutyájuk megkínzásával vádolt nagycserkeszi párt a Nyíregyházi Törvényszék pénteken.

Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta, ítéletével a férfira és a nőre a tavaly novemberben első fokon kiszabott négy-négy hónap fogházbüntetést súlyosbította a másodfokú bíróság, amely egyebekben helybenhagyta a korábban meghozott határozatot.

Az egymással élettársi kapcsolatban élő, négy gyermeket nevelő vádlottak keverék kutyájukat kölyökkora, 2015 áprilisa óta tartották házuk udvarában. A kutya nyakára úgy kötötték rá kötelet, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kétéves koráig volt a kutya nyakán folyamatosan, és a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta.

A kötél miatt a kutya feje a többszörösére dagadt, állapotáról egy ismeretlen bejelentő értesítette a mezőőrt, majd az önkormányzatot. A rendőri intézkedés időpontjában a kutya nyakán már csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit. A családtól végül az Állatbarát Alapítvány és az állatvédők mentették ki a rendkívül rossz állapotban lévő kutyát, de az a gondos állatorvosi ápolás ellenére néhány héttel később elpusztult.

A másodfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak súlyosan megsértették az állattartásra vonatkozó rendelkezéseket. A nyilvános tárgyaláson egyikük nem voltak jelen, de az elsőrendű vádlott írásban benyújtott beismerő vallomásában - korábbi nyilatkozatával ellentétben - elismerte, hogy ő kötötte rá kölyökkutyájuk nyakára a szoros zsinórt - ismertette Toma Attila.

Megjegyezte, a vádlottak egyrészt aktív magatartásukkal, másrészt mulasztásukkal olyan magatartást fejtettek ki, ami az állat elhullásához vezetett, ebben felelősségük egyértelműen megállapítható.

"A törvényszék megállapítása szerint a vádlottak kirívó, kegyetlen, hosszabb időn át kifejtett elkövetési magatartása - amely miatt a bűncselekmény tárgyi súlya az átlagos szintet jóval meghaladja - kizárja minden más büntetési nem alkalmazását, és azt is, hogy a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztésre kerüljön" - fűzte hozzá a szóvivő.

Az ítélet jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során