Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Október 25. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Fekete István Kulturális Egyesület

Szent Vendelre emlékeztek Göllében

Szent Vendelre emlékeztek Göllében

230. búcsúi szentmise a temetőben.

A megemlékező szentmise október 20-án 11 órakor kezdődött a göllei temetőben az 1788-ban épített Szent Vendel kápolnánál. A mise fő celebránsa, felkérésemre Mayer Mihály ny. pécsi megyéspüspök volt, akivel régi jó kapcsolatokat ápolok. Amikor felkértem a mise megtartására a következőket mondta: „Fekete István szülőfalujáról van szó, akkor vállalom a felkérést!” Rajta kívül ott volt a házigazda Szalai Jeremiás göllei prépost-plébános, aki köszöntötte a püspök urat és a göllei, fonói, kisgyaláni, dombóvári és kaposvári zarándokokat. Jelen volt még Németh Antal dombóvári és Bartha Zsolt szakcsi plébános is. Elmondhatom, hogy itt püspök és ennyi pap minden valószínűség szerint, még soha nem misézett. A kápolna az 1760-tól 1798-ig Göllében szolgáló Kalló Antal plébános idejében épült. Latin nyelvű Historia Domus-át a plébánián őrzik.

Mayer Mihály püspök úr többek között elmondta, hogy a mai kor és idő párhuzamot von a két szent Vendel és Ferenc között. Nem ezt kell tennünk, hanem a tartalmat kell keresnünk - mondta.
„Általánosan a teremtett világ romlatlanságáért könyörgünk. Szent Vendel az ember belső, Istenhez való viszonyt tárja elénk. Isten nagylelkűségére miként kell válaszolnunk? Értékeinket nem a külső emberi mérce igazítja, - pénz, gazdagság, hatalom, elismerés, - hanem Isten szeretetének a mérlegén vagyunk. E szeretet alakít, gazdagít és ezáltal békességben, megelégedettségben, rivalizálás nélkül élhetünk.

Szent Vendel miként bizonyítja ezt? Neve Wendelin- Wandelu, Wánderer, Pilger, azaz természetjáró, zarándok. Egy XIII. századi elmondás, legenda szerint ír-skót királyfi. Innét elment a frankokhoz Treibe. Ott halt meg 617-ben. Szerzetes, remete életet élt. Tehát Vendel elhagyja apját, anyját, hazáját, koronáját, magára ölti a zarándokok köntösét és Isten szolgálatába áll. Úgy gondolta, hogy e megszólítás, felhívás Isten akarata. Kezdetben disznókat, később marhákat és végül juhokat is őrzött. Egy alkalommal a botját a földbe szúrva vizet fakasztott. Ez a víz gyógyító volt embernek, állatnak.

Tiszteletére sok kápolna, templom épült. Magyarországon 42, de ez a szám nem teljes! A felsorolásból pl. Gölle is hiányzik. Ez a kápolna 1788-ban, 230 éve épült fel. Göllén Szent Vendel napja fogadalmi ünnep. Az itteni ősök ígéretet, fogadalmat tettek. Mint azt megtudtam 1754-ben volt egy nagy marhavész járvány itt a Dél-Dunántúlon. 1760-ban fogadalmi keresztet állítottak, mely itt a kápolna előtt a mai napig is áll.”

Beszédében hangsúlyozta még, hogy az állat nem dísztárgy, nem csak igavonó, hanem a megélhetés alapja volt. A táj, az erdő, a különböző állatok megszemélyesítő elbeszélését Fekete István, a falu szülötte a legpontosabban leírta.
„Elszórta a természet szeretetének jeleit a könyvek „lapjai közé”, mint a gyöngyöt.” (Bányász István)
„Ha valakinek, hát az írónak kell tudnia, hogy nem az a fontos, miből van a templom, hanem az a fontos hogyan imádkoznak benne.” (Fekete István)

A püspök úr fontosnak tartja a hagyomány gyökerének az egészségét. Mint mondta örül neki, hogy ilyen sokan eljöttek ide a göllei temetőbe. Biztos abban, hogy az elődök tisztelete, az állatok szeretete hozta el a zarándokokat. Jómagam is minden évben részt veszek ezeken a szentmiséken és mindig hallok újat Szent Vendellel kapcsolatban. Ismét Fekete Istvántól idézett: „Ballagtak a lovacskák, és én odasimultam öregapámhoz, mint hajtás a vén fához.”
Mayer Mihály ny. megyéspüspök a következő szavakkal zárta szentbeszédét: „Szent Vendel közbenjárása, a gölleiek fogadalma, segítse a jelenlévőket, hogy a teremtett világ harmóniája biztonság legyen az emberi élet küzdelmében!”

A szentmise a himnuszokkal és a Téged kérünk esedezve c. Szent Vendel énekkel zárult.
A megemlékezést és a hely rangját emelte Mészáros János Elek magánénekes, aki Alcsútdobozról érkezett Göllébe. Többek között az Ave Maria egyházi éneket adta elő. A szentmise után a püspök úr és a vendégek felkeresték a nagy magyar író, Fekete István és felesége sírját is.

Dombóvár, 2018. október 21.

Bodó Imre

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.