Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Április 30. 23:45, hétfő | Helyi
Forrás: Kitanics Zsuzsanna/Dombóvári Rendőrkapitányság

Tenyészkód kell minden kaptárra nyártól

Tenyészkód kell minden kaptárra nyártól

Egy 2010-ben megkötött rendőr-civil együttműködési megállapodásnak köszönhetően Dombóváron és környékén sikerült visszaszorítani a méhészek sérelmére elkövetett bűncselekményeket.

Az érintett partnerek, a Dombóvári Rendőrkapitányság és a Dombóvári Méhész és Gazda Egyesület képviselői április 27-én azért találkoztak, hogy megbeszéljék a készülő változásokat, adatokat egyeztessenek. A találkozó fő témája volt az a 2012. június 1-jén életbe lépő rendeletváltozás, amely előírja a méhészek számára a TIR (Tenyészet Információs Rendszer) szerinti tenyészkód feltüntetését a kaptárok külsején.

A rendelet értelmében a kódot legalább 20 milliméteres számokkal, roncsolás nélkül nem eltávolítható módon, égetéssel vagy korróziónak ellenálló hordozón kell feltüntetni. Az országszerte elszaporodó méh- és kaptárlopások miatt azért volt szükség a kódos jelölési kötelezettség bevezetésére, hogy a kaptárokat egyszerűen és egyértelműen lehessen beazonosítani.

Az együttműködési megállapodás értelmében idén is fokozott ellenőrzésre számíthatnak a kaptárokat szállítók, ahol a szállításhoz szükséges okmányokat is ellenőrzik. A települések körzeti megbízottjai a veszélyeztetett időszakban - áprilistól július végéig - rendszeresen és visszatérően ellenőrzik a bejelentett telephelyeket.

A megbeszélésen készült képen balról jobbra: Mészöly László r.alezredes, a Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály vezetője; Gábor Zoltán r.szds, a Nyomozó Alosztály vezetője; Stemler József, a Dombóvári Méhész és Gazda Egyesület Felügyelő Bizottságának elnöke és Kovács Csaba, civil szervezet elnöke

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.