Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Április 11. 08:49, hétfő | Helyi
Forrás: Fekete István Múzeum

Uhl Antal pápai káplánra emlékeztek Baranyaszentgyörgyön

Uhl Antal pápai káplánra emlékeztek Baranyaszentgyörgyön

A 40 éve (1982. április 10.) elhunyt pápai káplánra, Baranyaszentgyörgy, Tormás és Szágy lelkipásztorára emlékeztek, mely alkalommal emlékszobát is avattak az életmentő pap tiszteletére.

Eizemann János polgármester köszöntötte a település lakóit és a környékbeli híveket, Felföldi László megyéspüspököt, Rostás Jenő faddi apát-plébánost, Bodor Kornél sásdi plébánost és Nagy Csabát a kerület országgyűlési képviselőjét.

A polgármester méltatta a faluban 39 évig szolgált plébános életútját, majd Felföldi László megyéspüspök is a példát mutató emberről és lelkipásztorról szólt. A háború alatt Lillében és Párizsban a magyar emigráció híveit szolgáló magyar pap, többek között mintegy 1600 zsidó embert mentett meg a biztos haláltól. Nagy Csaba a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Magyar Faluprogram keretében vásárolhatta meg és újíttatta fel az önkormányzat a volt plébánia épületét, melyben egy emlékszobát avathatunk a mai napon. Az emlékszoba megszentelését, megáldását Felföldi László megyéspüspök végezte el, majd Rostás Jenő a község egykori plébánosa díszpolgári címet vehetett át.
Köztudott, hogy a korábbi dombóvári, jelenlegi faddi apát 20 évig szolgálta itt a híveket, gyermekkorától ismerte Uhl Antalt, aki az évek során példaképévé vált. Ezért is írta meg az életmentő pap életéről szóló könyvet, mely az „Aranykeretből fakeretbe” címet kapta.
A kutatásokból azt is megtudtam, hogy Fekete Istvánhoz hasonlóan, Uhl Antal is szerette a természetet. Ők 1926-ban találkoztak Bakócán, ahol káplánként szolgált, Fekete István író pedig segédtisztként dolgozott ott a Majláth uradalomban. Mindkettőt máshova sodorta az élet, de az 50-es évek második felében újra találkoztak. Fekete István és felesége, Edith asszonnyal minden nyáron felkeresték a régi barátot Baranyaszentgyörgyön. Erről tanúskodnak a levelek és fényképek, melyek egy része a dombóvári múzeumban is megtalálhatók.

A szombaton 11 órakor kezdődő szentmisét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be. A mise után, szintén a templomban Rostás Jenő faddi apát-plébános könyvbemutatójára került sor, aki két kisfilmet is levetített, melyet Uhl Antal halála előtt egy évvel készültek.
Rostás atya elmondta, hogy a svábok kitelepítése ellen is felszólalt és több családot segített. Többek között a Józing családot befogadta és a plébánián rejtegette a hírhedt kitelepítés elől. A könyvbemutatót a szerző dedikációi követték.

A nap folyamán többen felkeresték a település híres papjának szobrát is, ahol elhelyezhették a megemlékezés virágait. Jómagam azt gondolom, hogy a virágvasárnap előestéjén a többszáz zarándok méltóképpen emlékezhetett meg Uhl Antalról, a környék tisztelt és szeretett plébánosáról, aki a következőt vallotta: „Embernek lenni mindig és mindenütt!”

Dombóvár, 2022. április 10.

Bodó Imre, helytörténész Dombóvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.